Wetenschappelijk onderzoek

Van Adath Jeschurun naar Adath Jesjoeroen

Ons wetenschappelijk onderzoekproject gaat over de ontwikkelingen in het (religieuze) Jodendom in Nederland in de negentiende en twintigste eeuw.

De naam van het project verwijst symbolisch naar de periode tussen de ‘Verlichte’ Joodse gemeente ‘Adath Jeschurun’, die zich in het Nederland van 1797-1808 van de oorspronkelijke Asjkenazische gemeente had afgescheiden en de in 1965 in Arnhem opgerichte Liberaal Joodse Gemeente met diezelfde naam, maar nu modern geschreven als ‘Adath Jesjoeroen’. Tussen die twee was in de negentiende eeuw enige tijd een derde Joodse gemeente met eveneens de naam ‘Adass Jeschurun’ op Nederland van invloed: de neo-orthodoxe gemeente van rabbijn dr. Samson Raphaël Hirsch in Frankfurt am Main.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Chaya Brasz. Zij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en specialiseerde zich in de geschiedenis van de Joden in Nederland. Zij was zestien jaar werkzaam op het Center for Research on Dutch Jewry aan de Hebreeuwse Universiteit. Sinds 2003 werkt zij als onafhankelijk onderzoeker en publicist.Chaya Brasz schreef reeds tussen juli 2005 en september 2006 het jubileumboek voor het Verbond van Liberaal-Religieuze Joden in Nederland. Zij heeft een uitgebreide onderzoekservaring en publicatielijst.

Lees de pre-publicatie uit het onderzoek, gepubliceerd in het Leo Baeck Institute Year Book 2012.

Het boek zal (in het Engels) verschijnen bij de Hebrew Union College Press.